Jodium tekort ?!

Geplaatst op 21st Nov 2011 @ 12:39 PM

Opinie: Jodium tekort

26 april 2010 | ndn | Gezondheidsklachten als gevolg van jodiumtekort kunnen zijn: vermoeidheid, spierpijn, gewrichtsklachten, slaapproblemen, haaruitval en ADHD.

In een artikel in het tijdschrift medisch Contact betogen reumatoloog Richard Verheesen van het Máxima Medisch Centrum in Eindhoven en interniste Karin Schweitzer van het TweeSteden Ziekenhuis in Tilburg op gezag van de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) dat alle westerse landen, inclusief Nederland, kampen met een jodiumtekort.

Gezondheidsklachten als gevolg van jodiumtekort kunnen zijn: vermoeidheid, spierpijn, gewrichtsklachten, slaapproblemen, haaruitval, kouwelijkheid, oedeem in de benen, droog haar, droge huid, vergeetachtigheid, verstopping, migraine, menstruatieproblemen, bloedarmoede, mentale problemen (traagheid, depressie, apathie) en ADHD.

Bij vrouwen zijn ‘fibrocystic breast disease’ (de combinatie van mastalgie, bortscysten en verdikkingen in het klierweefsel) en borstkanker in verband gebracht met o.a. een jodiumtekort en hypothyroïdie. Verder kan iemand met te weinig jodium last krijgen van snel geïrriteerd zijn. Artsen beweren dan ook dat er een oorzakelijk verband is tussen de lichtgeraaktheid in onze maatschappij en jodiumtekort. Allemaal klachten die een aanwijzing kunnen zijn van een laag jodium. 


Jodium en de schildkier

Jodium is vooral bekend vanwege de rol bij de vorming van het schildklierhormoon. Jodium is onderdeel van de schildkierhormonen T3 en T4. De schildklier beïnvloedt met deze hormonen de energiehuishouding en het basaalmetabolisme (grondstofwisseling in rust) en is regulator van het lichaamsgewicht. Ook bij de eiwitsynthese, de vetstofwisseling (cholesterol), de koolhydraatstofwisseling en de omzetting van bètacaroteen in vitamine A.

De laatste jaren is echter duidelijk geworden dat jodium niet alleen in de schildklier wordt opgenomen maar ook in vele andere organen. Daarnaast is al lang bekend dat jodium ook bij mensen een antioxidante werking heeft wat ook in recent onderzoek is aangetoond. We hebben  continue te maken met zogenaamde oxidatieve stress, waarbij oxidanten vrijkomen. Bekende antioxidanten zijn vitamine C en E. De onderzoeksresultaten vragen om de huidige inzichten opnieuw te beoordelen en daar waar nodig bij te stellen.
Andere organen hebben ook jodium nodigTijdens jodiumtekort wordt het jodium in de niet essentiële weefsels en organen, zoals  de huid en spieren, minder opgenomen en mogelijk weggehaald. Dit alles om de essentiële organen (hersenen, hormoon producerende organen en voortplantingsorganen) zo goed mogelijk van jodium te voorzien. Dat kan gepaard gaan met klachten, vooral van niet essentiële organen. De hersenen zijn gevoelig voor jodiumtekort, niet alleen tijdens de zwangerschap maar gedurende het gehele leven. Daardoor kunnen er dus ook klachten zijn die kunnen worden toegeschreven aan de hersenen, zoals prikkelbaarheid en depressiviteit.

Jodiumtekort geeft pas laat afwijkingen in het bloedonderzoek. Het is dan ook logisch te veronderstellen dat voordat een echte hypothyroïdie door jodiumtekort ontstaat, mensen al lang klachten kunnen hebben die daarbij passen. Daarbij moet vooral gedacht worden aan mensen met fibromyalgie en chronisch vermoeidheidssyndroom.
Hoeveel jodium is nodig en waar zit het in? Een volwassene heeft dagelijks 150 tot 200 microgram jodium nodig. Kinderen iets minder, vrouwen die zwanger zijn en vrouwen die borstvoeding hebben meer nodig. Ongeveer de helft van onze jodiuminname halen we uit brood. Drie sneetjes brood leveren al ongeveer 90 microgram jodium. Een stukje kabeljauwfilet (100 gram) levert 110 microgram jodium. Een theelepel (2 gram) JOZO zout levert 100 microgram jodium. In ‘gewoon’ keukenzout of zeezout zit weinig tot geen jodium.

Een jodiumtekort kan ernstige gevolgen hebben zeker wanneer het optreedt bij bepaalde risicogroepen, voornamelijk zwangere vrouwen, pasgeborenen en jonge kinderen. Tijdens de zwangerschap zijn de jodiumbehoeften verhoogd omdat de vrouw voor haar eigen jodiumaanvoer én voor die van haar baby mot zorgen. Daarnaast is bij zwangeren een verhoogd verlies via de urine.
Jodium voor moeder en kindVoor een kind, van in de moederschoot tot de kleuterleeftijd, kan een ernstig jodiumtekort dramatische gevolgen hebben. De hersenontwikkeling van een kind begint immers al in de baarmoeder en loopt door tot in het derde levensjaar. Een tekort aan jodium en/of schildklierhormonen in deze kritieke levensfase kan aanleiding geven tot groeivertragingen en tot een onomkeerbare aantasting van de hersenontwikkeling.

Ernstig jodiumtekort leidt tot cretinisme: een lichamelijke en geestelijke groeistoornis waardoor het kind zowel fysiek als psychisch een sterke achterstand vertoont die niet meer omkeerbaar is. Deze stoornis wordt opgespoord door na de geboorte van het kind de 'hielprik' (PKU-test) te doen. Met de hielprik wordt CHT (congenitale hypothyroïdie) en PKU (fenylketonurie) opgespoord. Indien het resultaat positief is moet het kind een streng en levenslang dieet volgen waardoor de kansen op een normale ontwikkeling toenemen. Een jodiumtekort verhoogt ook het risico op vroeggeboorte, miskraam en doodgeboorte.
HypothyroïdieEen lichte hypothyroïdie geeft aanleiding tot een vertraagde celwerking, wat dan weer allerlei klachten kan veroorzaken zoals lusteloosheid, sloomheid, kouwelijkheid, een verminderde libido, een tragere hartslag, droge haren of haaruitval, depressiviteit, slechthorendheid, een abnormale gewichtstoename, enz.

Gelukkig zijn de gevolgen van een matige hypothyroïdie omkeerbaar. Klachten verdwijnen meestal enkele weken nadat het jodiumgehalte terug op peil is gebracht. De enige natuurlijke bron van jodium zijn zeeproducten, ei en melk. Algemeen wordt aanbevolen om 2 tot 3 keer per week zeevis of zeevruchten te eten. Een tweede aanbeveling is het vervangen van gewoon keukenzout door gejodeerd keukenzout. Het betekent niet dat er ook kwistig met het zoutvaatje moet worden omgesprongen. Gezien natrium tegenwoordig ruim voldoende in allerlei kant en klaar voedingsmiddelen voor komt.

Het risico op problemen door een te hoge inname van jodium, is uiterst beperkt. In principe is de jodiumopname immers een zelfregulerend systeem: bij een verhoogde jodiumaanvoer schroeft de schildklier de opname terug, zodat niet méér jodium wordt opgenomen dan nodig is voor de aanmaak van het schildklierhormoon. Het overtollige jodium wordt via de urine afgevoerd.

 

Bron: http://www.natuurdietisten.nl