Maagzuur, Misselijk, Darmkrampen? Iberogast helpt !

Geplaatst op 22nd Nov 2011 @ 9:41 AM

iberogast.png

Iberogast

Wat is brandend maagzuur?

Door verschillende oorzaken kan de maaginhoud weer in de slokdarm komen. De slokdarm is niet bestand tegen het maagzuur dat met de maaginhoud mee omhoog komt, er is geen slijmvlies dat de wand van de slokdarm beschermt. Hierdoor raakt de slokdarmwand geïrriteerd, wat een brandend gevoel oplevert. Als dit vaak voorkomt dan kan de slokdarm blijvend beschadigen, er ontstaan littekens die de slokdarm vernauwen waardoor er slikproblemen optreden.

De oorzaak van brandend maagzuur

Brandend maagzuur kan verschillende oorzaken hebben. De meest bekende en logische oorzaak is het niet goed sluiten van de sfincter, waardoor de maaginhoud weer terug te slokdarm instroomt.

Maar ook door overgewicht of zwangerschap kan er brandend maagzuur ontstaan. De buik neemt dan zoveel plek in, dat de maag omhoog geduwd wordt, er kan hierdoor maagzuur in de slokdarm terecht komen.     

Zoals bij veel mensen wel bekend is, heeft eten een grote invloed op de maag. Bepaald eten kan de oorzaak zijn van brandend maagzuur. Denk hierbij aan scherp gekruid voedsel, koolzuurhoudende dranken, sinaasappelsap, alcohol, chocolade en pepermunt.

Andere oorzaken van brandend maagzuur zijn: roken, het dragen van strakke kleding, het gebruik van geneesmiddelen, stress, bukken, grote hoeveelheden eten of eten vlak voor bedtijd.  

Maag- en darmstoornissen

Typische maag- en darmklachten zoals maagpijn, maagzuur, een vol gevoel, maag- en darmkrampen en misselijkheid komen vaak in combinatie voor en worden meestal niet veroorzaakt door een organische ziekte (veroorzaakt door een orgaan). Daarom spreekt men van functionele klachten, de maag is immers in zijn functionaliteit gestoord. 

De oorzaken kunnen heel divers zijn, bijvoorbeeld overgevoelige maagzenuwen, een geïrriteerde maagwand of een verminderde zuurproductie. Vaak gaat het echter om een combinatie van diverse klachten.

Een verminderde maagmotiliteit kan leiden tot maagklachten

Als de spieren in het bovenste deel van de maag verkrampen, dan kan de maag niet genoeg oprekken om ruimte te maken voor het voedsel dat uit de slokdarm komt. Hierdoor wordt het voedsel niet voldoende gemengd en verteerd waardoor maag- en darmklachten ontstaan. 

Ook verslapte spieren kunnen de spijsvertering verstoren, waardoor maag- en darmklachten ontstaan. Een verslapte spier van de sfincter kan ervoor zorgen dat deze niet meer goed afsluit, de voedselbrij en het maagzuur lopen dan weer terug de slokdarm in, dit heet brandend maagzuur.

Als de maagspieren in de maagholte verslapt zijn, blijft de voedselbrij te lang in de maag achter. Een opgeblazen gevoel, winderigheid, brandend maagzuur en pijn of krampen kunnen hiervan het gevolg zijn. Probeer Iberogast !

 

Bron: http://www.iberogast.nl/klachten/