Spirulina: eigenschappen en werking

Geplaatst op 8th Aug 2012 @ 2:55 PM

De werking van spirulina is tweeledig. Enerzijds zorgt het voor een goede reiniging van gif- en afvalstoffen uit het lichaam en anderszijds zorgt het voor herstel en opbouw. Spirulina moet men niet zien als een middel dat een symptoom bestrijdt maar als een middel dat de mobilisatie van van de lichaamseigen krachtreserves ondersteunt. In tegenstelling tot stoffen die stimuleren op korte termijn zorgen de voedingsstoffen in spirulina voor een langdurige verhoging van het prestatievermogen. Onder andere door de stabilisering van het immuunsysteem. Spirulina heeft een regulerende werking op het lichaam, zoals bijvoorbeeld voor de bloedsuikerspiegel en het cholesterolgehalte. Spirulina voorziet in voedingsstoffen die vaak in ons dieet ontbreken. Ook voor sporters geeft het een langdurende energie en vermindert het de hersteltijd.

De meest interessante stoffen in Spirulina:

Beta-caroteen

Beta-caroteen ook wel pro-vitamine A genoemd, verhoogt de weerstand en zorgt voor een optimale conditie van huid, haar, nagels en ogen. Dit vitamine is o.a. nodig voor het gezond houden van de slijmvliezen van neus, luchtpijp en longen. Bovendien is vitamine A nodig om in het donker te zien.Beta-caroteen werkt als 'zonnebeschermer van binnen'. Het is een krachtige anti-oxydant die de vrije radikalen in ons lichaam bestrijdt en het ontstaan ervan verhindert. Daarom zijn er ook steeds meer aanwijzingen dat het een belangrijke rol speelt bij het voorkomen van kanker en ouderdomsziekten in het algemeen. Bij beta-caroteen kan er nooit overdosering optreden. Spirulina bevat 7 mg beta-caroteen per 6 tabletten.

Chlorofyl

Chlorofyl kan een gunstige invloed hebben op de aanmaak van rode bloedlichaampjes, wat vooral van belang is in geval van bloedarmoede. Chlorofyl kan in het lichaam worden omgezet tot hemoglobine. Dit proces verloopt optimaal in combinatie met ijzer, foliumzuur en vitamine B12 (alle drie in spirulina aanwezig). Er worden meer nieuwe rode bloedlichaampjes gevormd wanneer chlorofyl en ijzer samen worden gebruikt dan wanneer alleen ijzer wordt gebruikt zoals bij de gangbare behandeling van bloedarmoede. IJzer in zijn natuurlijke vorm (omgeving) wordt makkelijker opgenomen.

Chlorofyl heeft een desinfekterende werking en er vindt een snellere wondgenezing plaats. De wondgenezende werking van chlorofyl kan bij diverse soorten blessures prima benut worden. Ontstekingen aan de slijmvliezen van de maag, het duodenum en de bronchien genezen sneller bij gebruik van chlorofyl. Chlorofyl reguleert de afscheiding van maagzuur, wanneer er te veel wordt gevormd.Chlorofyl is verantwoordelijk voor de zuiverende werking van spirulina. Het stimuleert het reinigingsmechanisme met name door de afscheiding en afbraak van afvalstoffen in darmen, lever, huid, en nieren te bevorderen. Hierdoor heeft spirulina ook een positieve werking op traag werkende darmen. Door de verhoogde afscheiding en versnelde afbraak van afvalstoffen is spirulina in veel gevallen een goed hulpmiddel bij vermoeidheid en lusteloosheid.

Phycocyanine

Phycocyanine is een blauwe kleurstof die verder in onze voeding niet voorkomt. Het stimuleert het immuunsysteem en bevordert de lymfocyten aktiviteit. Het versterkt de totale weerstand van het lichaam via het lymfesysteem. Per dag is hiervoor 0,25-2,5 gram phycocyanine nodig. Dit wordt geleverd door 1,7-17 gram Spirulina per dag.

Enzymen

Spirulina bevat ook enzymen. Onder andere Super-Oxide-Dismutase (SOD). Dit enzym vangt vrije radicalen en vertraagt daardoor onder andere het optreden van ouderdomsverschijnselen.

Gamma-linoleenzuur

Opmerkelijk is de rijkdom aan gamma-linoleenzuur in spirulina. Dit is een zeldzaam m.o. vetzuur, dat verder alleen in moedermelk en in olie uit zaden van enkele planten voorkomt waaronder teunisbloemolie. Het wordt in het lichaam omgezet in prostaglandines. Deze hormoonachtige stoffen regelen in het lichaam ontelbare processen. PGE1 bijvoorbeeld reguleert de bloeddruk, de cholesterolsynthese, ontstekingsprocessen en celgroei. Gamma-linoleenzuur blijkt voortreffelijk te werken bij pre-menstruele klachten (PMS). Bovendien zorgt het ervoor dat cholesterol zich niet in de bloedvaten kan afzetten. 10 gram Spirulina bevat 100 mg gamma-linoleenzuur.

IJzer

Spirulina is rijk aan ijzer en dit ijzer is aanwezig in een goed opneembare vorm. 85% van de gevallen van bloedarmoede in Nederland wordt veroorzaakt door ijzertekort in de voeding. 6 tabletten Spirulina leveren ± 3 mg ijzer.

Bestel nu: Spirulina 400mg 500 tabletten van Nova Vitae, Spirulina van Marcus Rohrer of zoek naar Spirulina van andere merken.