Achtergrond: weerstandsvitamines werken zo!

Geplaatst op 10th Nov 2015 @ 2:38 PM

Zes verschillende vitamines hebben invloed hebben op de weerstand. Officieel moeten we zeggen dat deze vitamines bijdragen tot een normale werking van het immuunsysteem, want dat is de claim die de EFSA (European Food Safety Authority) heeft goedgekeurd. Hoe doen deze vitamines dat? Hoe zorgen ze dat we in de herfst niet verkouden worden?

Vitamine A

Vitamine A staat bekend als anti-infectie vitamine. Deze vitamine heeft op twee manieren invloed op ons immuunsysteem. De huid- en slijmvliescellen (in de luchtwegen, het maagdarmkanaal en de urinewegen) vormen de eerste verdedigingslinie tegen een infectie. Vitamine A zorgt voor een gezonde huid en zorgt daarmee dat deze barrière intact blijft. Daarnaast heeft vitamine A een centrale rol in het aanmaken van bepaalde bloedcellen (zogenaamde T-lymfocyten) die onderdeel zijn van je afweersysteem.

Waar zit het in? Lever, vis en boter. Groenten en fruit bevatten bèta-caroteen, een voorloper van vitamine A.

Bekijk de producten in de categorie Vitamine A.

Vitamine B6

 Er is een verband tussen een lage vitamine-B6 status en het optreden van infecties. Vitamines B6 versterkt namelijk de immuunfunctie, waardoor we simpelweg meer kunnen hebben voor we ziek worden. Een vitamine-B6-tekort leidt tot een verminderde productie van witte bloedcellen (lymfocyten en interleukine-2). Juist die witte bloedcellen gaan indringers te lijf. Dit laat zien dat voldoende vitamine B6 belangrijk is voor een optimale functie van het immuunsysteem.

Waar zit het in? Vlees, eieren, vis, graanproducten, aardappelen en peulvruchten.

Bekijk de producten in de categorie Vitamine B6.

Vitamine B11 (foliumzuur)

Foliumzuur speelt een cruciale rol in de synthese van de bouwstenen van het DNA. Dat klinkt ingewikkeld, maar het komt erop neer dat foliumzuur positief effect heeft op de aanmaak en reactie van de cellen in het immuunsysteem. Waar zit het in? Groene groenten, fruit, volkoren producten en in mindere mate in melk en melkproducten.

Bekijk de producten in de categorie Vitamine B11.

Vitamine B12

Vitamine B12 heeft invloed op het immuunsysteem door de betrokkenheid bij de DNA-synthese en eiwitsynthese.

Waar zit het in? Vlees en zuivel.

Bekijk de producten in de categorie Vitamine B12.

Vitamine C

Vitamine C heeft invloed op verschillende onderdelen van het immuunsysteem. Bijvoorbeeld op de werking van witte bloedcellen (lymfocyten, fagocyten en natural killer cellen). Daarnaast zorgt vitamine C ook voor de antilichamen. Samen zorgen ze voor een goed afweersysteem. Waar zit het? Groente, fruit en aardappels.

Bekijk de producten in de categorie Vitamine C.

Vitamine D

De omzetting van de vorm van vitamine D die je binnenkrijgt via voeding of zonlicht naar de actieve vorm van vitamine D in de witte bloedcellen zorgt voor zogenaamde ‘cellulaire immuniteit’. Dit proces wordt in werking gezet door het stimuleren van de productie van een antimicrobieel eiwit, dat bacteriën onschadelijk maakt. Dit verkleint de kans dat je ziek wordt. Waar zit het in? Tweederde van wat je op een dag nodig hebt haal je uit zonlicht, de rest zit vooral in vette vissoorten (bijvoorbeeld paling, zalm en makreel). Aan margarine, halvarine en bak- en braadproducten wordt vitamine D toegevoegd.

Bekijk de producten in de categorie Vitamine D.

Hele jaar door

Het is van belang om het hele jaar door te zorgen voor een goede inname van deze vitamines; zo bouw je de sterkste verdedigingslinie op. Uit de poll op onze website blijkt dat meer dan de helft (52%) van de mensen het hele jaar door dagelijks een multivitamine neemt, dus ook in de zomer. Het Vitamine Informatie Bureau vindt dat verstandig, omdat je zo je vitaminevoorraad op peil houdt en de zes weerstandvitamines alle kans hebben om je optimaal te beschermen.

 

Bron: http://www.vitamine-info.nl/nieuwsartikel/article/de-zes-weerstandsvitamines-zo-werken-ze-kopie-1-370/