CURCUMA OF GEELWORTEL IETS VOOR U?

Geplaatst op 16th Feb 2017 @ 3:56 PM

Kurkuma of Indiase geelwortel, vroeger ook tarmeriek genoemd, is een specerij gewonnen uit de plant Curcuma longa.

Koenjit (kunyit) is de van oorsprong Maleise naam van de specerij. Het wordt gemaakt van de wortel van de plant. Het is een vast bestanddeel van kerriepoeder (curry) en geeft hieraan zijn gele kleur (die ook de bijnaam Indiase saffraan verklaart). De specerij is mild bitter van smaak. Het merendeel van de kurkuma-oogst komt uit India.

 

foto van Nova Vitae - Vitamines & Voedingssupplementen.

Kurkuma heeft een zeer duidelijk aroma. Het is een van de meest gebruikte ingrediënten in curry gerechten en zorgt voor smaak en kleur.

Gemalen kurkuma is vooral een gele kleurstof om andere kruiden en gerechten te kleuren. Het wordt bijvoorbeeld wel aan rijst toegevoegd om deze een gele kleur te geven.

Kurkumapoeder wordt in India traditioneel gebruikt voor de behandeling van wondjes en schrammen.

Kurkuma wordt in Azië niet alleen gebruikt om rijst mee te kleuren, maar wordt ook verondersteld te werken als medicijn tegen allerlei ziektes, zoals trombose en hersenaandoeningen, waaronder de ziekte van Alzheimer en Parkinson

Onderzoek aan de Rhodesuniversiteit in Zuid-Afrika heeft wel de werking van het kruid bevestigd in de binding van zware metalen. Sheril Daniel deed onderzoek naar curcumine, één van de drie ontstekingsremmende stoffen die veel in geelwortel voorkomen. Hij constateerde bij ratten dat curcumine de hersens beschermt tegen beschadiging door cyanide, lood en cadmium. De stof bindt zich aan deze giftige verbindingen voordat die schade kunnen toebrengen in de hersenen. Daniel denkt dat door het veelvuldige gebruik van koenjit in Indiase gerechten alzheimer in India nauwelijks voorkomt.

Op dit moment zeer actueel op internet en TV. Nova VItae heeft Curcuma verpakt in capsules ontwikkeld met 95% curcumin plus gemalen zwarte peper, die bij inname een snelle opname door ons lichaam bevordert.

Ook hebben wij potjes met 200 gram Curcumin in ons assortiment die u gewoon bij het koken kunt gebruiken. Klik op deze link: 

Curcuma poeder 200gr, Nova Vitae of Curcumin (600mg) + Zwarte peper extract 60 capsules Nova Vitae

Vragen over curcuma? Bel ons op 0318-610526 of stuur een email met uw vraag naar contact@nova-vitae.nl