Wat betekent ADH op het etiket

Geplaatst op 19th Sep 2017 @ 9:59 AM

 

ADH staat voor Aanbevolen Dagelijkse Hoeveelheid. Het is een maatstaf die aangeeft hoeveel gezonde mensen van een bepaalde voedingsstof (zoals vitaminen en mineralen) nodig hebben. Voor het bepalen van de ADH wordt gekeken naar de hoeveelheid processen in het lichaam waar de voedingsstof betrokken is. Hierbij kun je denken aan de stofwisseling, het ondersteunen van de hersenfuncties, het vrijmaken van energie uit voeding, etc. In Nederland wordt de ADH van vitamines en mineralen vastgesteld door de Gezondheidsraad. 

Verschillen per land
Per land kan de ADH van dezelfde vitamine of mineraal verschillen. Dit kan komen omdat men in andere landen anders eet. In Mediterrane landen eet men bijvoorbeeld veel meer vis en olijfolie dan in Nederland. Ook kan het zo zijn dat men in een ander land andere waarden gebruikt om de opname van de voedingstof in het lichaam te bepalen. De Europese Unie streeft ernaar om de ADH in elk Europees land gelijk te maken.

ADH op het etiket
Op het etiket van een product of voedingssupplement staat altijd de ADH genoemd. Zo weet je precies hoeveel je van een bepaalde voedingsstof binnenkrijgt ten opzichte van de totale benodigde hoeveelheid.
Als je zeker wilt weten dat je voldoende voedingsstoffen binnenkrijgt, dan is het verstandig om te eten volgens de schijf van vijf van het voedingscentrum.